alt

Workshops

Coach de coach

Hoe zorg je er als coach voor dat je client zich goed ontwikkelt? Hoe houd je de vinger aan de pols? Hoe ben je voor jezelf goed bezig? Een coach heeft ook wel eens aandacht nodig... Hij/zij moet het ook volhouden...

Optreden voor publiek

Je komt aan bij het congresgebouw waar jij je lezing moet houden. Bij dat gebouw staan de glimmend grijs- en groenmetallic Scorpio's, Mercedessen, BMW's, de zwarte Volvo's en Alfa's en zelfs een Jaguar. Daar moet je voor optreden. Althans, voor de eigenaars daarvan. Binnengekomen word je belaagd door hostesses die je voor ze je koffie (wat koffie: je loopt zo al te sidderen) aanbieden eerst een congresmap van een kilo in je hand duwen en vervolgens een badge op je bonkende revers spelden, waarna je meteen onverwijld en onverhoopt naar een kamer wordt getroond. Daar kouten je medesprekers inmiddels al zogenaamd ontspannen wervend over hun eigen prestaties, onder het genot van een Weesper Mop. En jij denkt: kon ik maar even rustig... En jij weet: het kan zomaar zijn dat ze je niks vinden.
Je kijkt het maar aan en je weet wat je hebt: plankenkoorts! Podiumangst.

Plankenkoorts doet zich voor in verschillende verschijnselen: fysiologische (gapen, niet meer kunnen slikken, koude handen), gedrags-motorische uitingen (vermijdingsgedrag, ik wil niet, ik wil niet, waar is het gat in de vloer, ik ben ziek), cognitieve aanvechtingen (zoeken van afleiding, babbelzucht, etc.) en affectieve gevoelens (gevoelens van onzekerheid, twijfel en hevige onlust).

Vinden mensen die moeten optreden die angst leuk? Nee, dat vinden de meesten niet. Maar de angst is er nu eenmaal en als je het vaker doet wordt zij bekend gezelschap. Zij kan ook voor je werken. Of zij voor of tegen je gaat werken hangt af van hoe je ermee omgaat.
Desgevraagd vertellen acteurs, musici en cabaretiers dat zij altijd spanning voelen voor een optreden. En dat is niet iets van deze tijd alleen. Het publiek jaagt de optredende musici al eeuwen de stuipen op het lijf, zoals blijkt uit de uitspraak van pianist Frans Liszt: "Als je het podium opkomt, kijk dan alsof het publiek je niets kan schelen en alsof je meer weet dan elk van hen. Dat deed ik altijd."
Sterker nog, beroepsperformers beweren spanning nodig te hebben om goed te kunnen presteren. Als zij op een avond die tinteling, die neiging om niet te kunnen eten, die drang om naar het toilet te moeten, missen, worden zij op een andere manier bang: die avond wordt het niets. Wat zij dus eigenlijk zeggen is dat er een soort optimaal spanningsniveau bestaat.

Dat kun je bereiken door te trainen. En de belofte: De Kick (en nog meer...)

Je eigen persoonlijke kickprofiel
Seminar van een dag om met elkaar te ontdekken wat je persoonlijke prikkelprofiel is. Met oefeningen, tests, buitengebeuren, en onderlinge uitwisseling.
We gaan niet alles verklappen, dus het wordt nog veel meer dan Zuckerman’s Sensatie zoek Test. Volgens de bedenker Zuckerman zijn er vier sensatiezoektrekken:
1. Thrill- and adventure-seeking (TAS), 'het verlangen om aan buitensporten en andere activiteiten te doen, waarmee elementen van snelheid of gevaar zijn gemoeid.' Een representatief item luidt: 'Ik zou graag willen leren waterskiën.'
2. Experience-seeking (ES), waarvan de essentie is: het zoeken van nieuwe ervaring via de geest en de zintuigen en via een onconventionele, onaangepaste levensstijl, bijvoorbeeld: "Ik zou graag op mezelf een vreemde stad of een deel ervan onderzoeken, zelfs als ik zo kon verdwalen."
3. Disinhibition (DIS): Het verlangen om bevrijding te vinden door sociale vrijheden, drinken, feestvieren en afwisseling in seksuele partners. Bijvoorbeeld: "Ik houd van wilde losbandige feestjes."
4. Boredom susceptibility (BS): Een hekel aan herhaling, routinewerk, voorspelbare vervelende of saaie mensen en rusteloosheid als dingen hetzelfde blijven. Bijvoorbeeld: "Ik raak verveeld als ik steeds dezelfde gezichten zie."

In ons seminar is dit nog maar het topje van de ijsberg...

Zin in werk
Zin in werk! Hoe word je je eigen duurzame energie centrale?
(Hoe voorkom je burnout)
(bij jezelf, bij anderen). Zie ook Kick-cultuur...